Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Wanås Vänners Litteraturdag 11 september

Fem författare läser sina egna texter: Dan Gustavsson, Lina Hagelbäck, Ann Jäderlund, Linda Boström Knausgård och Tom Malmquist. Anna Lindal spelar fiol. De medverkande har nyligen kommit ut med omtalade böcker och diktsamlingar som Dantepartiklar av Dan Gustavsson, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist, Lina Hagelbäcks Violencia och hennes far, Ann Jäderlund djupa kärlek ingen och Linda Boström Knausgård läser ur sin kommande roman Välkommen till Amerika som kommer ut i augusti. Dagen avslutas med för de som så vill en gemensam middag kl 19 med de medverkande författarna.

Söndag 11 september kl 16 på Wanås

Biljetter för litteraturdagen och eventuell middag bokas senast 5 september på wanasvanner[at]wanas.se

Biljettpris litteraturdagen 80kr medlem Wanås vänner, 100kr icke-medlem. Middag 250kr (kostnad för dryck tillkommer). Begränsat antal platser till middagen.

Wanås Vänners Litteraturdag arrangeras av föreningen Wanås Vänner i samarbete med Eva Ström, Folkuniversitetet, Statens kulturråd och Östra Göinge kommun samt med stöd av Svenska Akademien. 


Dan Gustavsson. Fotograf Cato Lein

Lina Hagelbäck. Fotograf Casia Bromberg

Ann Jäderlund. Fotograf Ulla Montan

Linda Boström Knausgård. Fotograf Christina Ottosson Oygarden

Tom Malmquist. Fotograf Viktor Gårdsäter


Dan Gustavsson är född 1963 och uppvuxen i Haparanda men bosatt på Gotland. Hans främsta verk är diktsamlingen Dantepartiklar från 2013 som består av 999 haikudikter. I denna pregnanta form fångades en värld av igår och idag, med våld, krigshärdar, spänningar och barnets utforskande av världen som sina teman i en passionerad och intensiv dikt. Gustavsson läser ur minnet utan manus.


Lina Hagelbäck
är född 1971 i Kviinge, nära Wanås, och bor i Stockholm. Hon debuterade 2013 med det prosalyriska verket Violencia, som nominerades till Borås tidnings debutantpris Hennes lyriska röst är kraftfull, originell och bildrik. Debuten rör det laddade förhållandet mellan två väninnor, den explosiva och oberäkneliga. I den senaste boken Violencia och hennes far beskrivs en ung flickas sökande efter en far, med författarens karakteristiska språkliga meteorregn.

Ann Jäderlund född 1955 är en av våra mest framstående och tongivande poeter, och är flerfaldigt prisbelönad.  Hennes intensiva poesi har öppnat en helt egen, magisk värld, där orden får nya och hemlighetsfulla betydelser.  Folkvisor, psalmer och äldre litteratur kan inspirera hennes dikt. Hennes poesi är ofta starkt rytmisk och kan röra sig kring hur vi lever våra liv i en värld av våld, om hur vi ska förstå vår mänskliga existens, kärlek och sorg. I vår utkom hennes diktsamling djupa kärlek ingen.

Linda Boström Knausgård är född 1972. Hon debuterade 1998 med diktsamlingen Gör mig behaglig för såret, och fick sitt genombrott med samlingen Grand Mal 2011 som bestod av högexplosiva, förtätade noveller. 2013 utkom hennes debutroman Helioskatastrofen. Hennes litterära röst är stark, naket känslig och talar om livets skörhet och sårbarhet. Linda Boström Knausgård har bl.a. tagit emot Mare Kandrepriset 2013. Hösten 2016 utkommer hennes roman Välkommen till Amerika

Tom Malmquist född 1978 och är poet och prosaist.  I augusti 2015 utkom I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som blev en av de mest uppmärksammade böckerna under bokhösten. Denna osentimentala skildring av hur en ung man förlorar sin älskade Karin, medan hon väntar deras första barn, griper hypnotiskt tag i läsaren. Barnet förlöses med ett akut kejsarsnitt men moderns liv går däremot inte att rädda. Denna chockartade mardröm återger Malmquist med ett precist språk, i ett verk som i år är nominerat till Nordiska Rådets Litteraturpris. Sommaren 2016 var Malmquist aktuell som Sommarpratare med ett uppmärksammat personligt inslag.

Anna Lindal född 1954 är en svensk violinist som nu återkommer till Wanås.  Hon har varit prorektor vid Kungliga Musikhögskolan och är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Hon har mottagit medaljen Litteris et Artibus och ingått i många olika kammarensembler, har varit konsertmästare i Stockholms Filharmoniska Orkester. År 2002 – 2008 var hon gästprofessor i violin vid Kungliga Musikhögskolan.

Om Litteraturdagen och föreningen Wanås Vänner 
Språket och litteraturen har alltid haft en stark ställning på Wanås, både inom konsten och i form av Litteratur- och Poesidagar. Litteraturdagen arrangeras för tjugofjärde gången sedan 1988 på Wanås av Wanås Vänner, årligen mellan 1988 – 2008, därefter vartannat år. I början låg fokus främst på poesi men har under de senaste omgångarna breddats till att omfatta både aktuell poesi och litteratur, fortfarande i nära samarbete med Eva Ström. 2014 medverkade Athena Farrokhzad och 2012 Johanna Ekström. Wanås Vänner arrangerar populära konstresor, samtal och möten med konstnärer. Som medlem i föreningen erbjuds fri entré till Wanås Konst, rabatt i Wanås Shop, konstlotterier, inbjudan till finissage och vernissage, samt förhandsvisning av de tillfälliga utställningarna i närvaro av aktuella konstnärer.