Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Wanås konst

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället. Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. Wanås består ett medeltida slott, ett ekologiskt lantbruk, en naturskön skulpturpark och en konsthall. Wanås är beläget i södra Sverige. På området finns även ett sommarcafé och vid årsskiftet 2016-2017 öppnar även Wanås Restaurant Hotel. Sedan 1987 visas och produceras samtida platsspecifik konst av internationellt etablerade konstnärer på Wanås. I skulpturparkens permanenta samling finns över 50 verk som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer som Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén mfl. Tusentals barn deltar årligen i pedagogiska aktiviteter som visningar och workshops.

Wanås Konst drivs av Stiftelsen Wanås Utställningar. Grundaren Marika Wachtmeister initierade utställningsverksamheten 1987.
Läs mer....

Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell.
Läs mer…

Wanås är medlem av European Land + Art Network (ELAN) och är en Long Run Destination – ledande inom hållbar utveckling inom besöksnäring, lokalt utveckling och kulturvård. Det innebär att Wanås är en global Ecosphere Retreats ® certifierad Long Run Destination. Wanås arbetar för hållbar utveckling, främst inom besöksnäringen, men även för samhällsutveckling och kulturförvaltning.

Marianne Lindberg De Geer, Jag tänker på mig själv – Wanås 2003/I am Thinking About Myself – Wanås 2003, 2003
Sagofestival hos Wanås Konst / Fairytale Festival at Wanås Art
Pål Svensson, Sprungen ur/Sprung From, 1996
Drycker, kryddor och eterneller i Wanås Deli / Beverages, spices and immortelles in Wanås Deli
Jason Rhoades, Frigidaire (Cold Wind), 1996
Glimåkra preparandkurs besöker Wanås Konst /  Glimåkra preparatory course visiting Wanås Art
Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 1996/2011
Överblicksbild av Wanås Shop / Overview of Wanås Shop
Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 1996/2011
Henrik Håkansson, The Reserve (001), 2009-2012
Wanås Konsts projekt "Det var en gång" / Wanås Arts project "Once upon a time"
Chutney, tunnbröd och smaksatt socker i Wanås Deli / Chutney, flatbread and flavored sugar in Wanås Deli
En sommardag hos Wanås Konst & Café / A summer day at Wanås Art & Café
Workshop hos Wanås Konst under Barnens Bästa Biennal / Workshop at Wanås Art for Childrens Best Biennial
Wanås Konsts Konsthall / Wanås Arts Gallery
Överblicksbild av Wanås Shop / Overview of Wanås Shop

WANÅS KONST

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. Här har producerats, presenterats och förmedlats internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika skulpturer och installationer sedan 1987. Varje år bjuds nordiska och internationella konstnärer in för att skapa konst i Parken och idag finns mer än 50 permanenta verk i samlingen – producerade av konstnärer speciellt för Wanås. I denna platsspecifika samling ingår verk av bl.a. Yoko Ono, Jenny Holzer, Srinivasa Prasad, Ann Hamilton, Ann-Sofi Sidén, Jacob Dahlgren, Henrik Håkansson, Charlotte Gyllenhammar, Per Kirkeby, Marianne Lindberg De Geer, Dan Graham och Jan Håfström. Från att från början haft fokus på tredimensionell skulptur från Norden och USA, vidgas idag perspektivet mot världen utanför väst och mot den visuella konstens kusiner som design, dans, arkitektur, text och kanske vetenskap.

Förutom att producera och presentera konst, publicera böcker och arrangera seminarier, har Wanås Konst närmare 8000 barn i pedagogisk verksamhet varje år. Den pedagogiska verksamheten växer konstant och utvecklas idag med fokus på att inkludera funktionshindrade och kulturovana. Lärande på Wanås Konst.

För besökare finns även Wanås Shop med närproducerad och kreativ design, konstböcker och leksaker, Wanås Deli som erbjuder lokalt delikatesser från mer än 50 skånska och danska mathantverkare och Wanås Konst Editions med konst i upplaga till försäljning av Wanås konstnärer. På Wanås finns även Café för lunch och fika. 

Vid sidan av konsten består anläggningen av Wanås vita slott i vacker dansk medeltida stil, en gård med ekologisk mjölkproduktion, skogar, betes och odlingsmarker. Wanås ligger i Östra Göinge i nordöstra Skåne som fram till och med slutet av 1600-talet var danskt-svenskt gränsland och krigshärjat av båda sidor. Läs mer...

All verksamhet på Wanås präglas av starkt miljöengagemang och verkar för utvecklingen av landsbygden. Gårdens produktion är KRAV-märkt och Co2-certifierad och Wanås Konst är medlemmar av Svanenkklubben. Wanås Konst producerar hållbart och lokalt, Wanås Shop och Wanås Deli erbjuder ett hållbart, ekologiskt och närproducerat sortiment. Sommarkaféet i Magasinet på Wanås serverar ekologiska och närproducerade luncher och fika. Läs mer...

Sedan 2011 leds verksamheten av Elisabeth Millqvist (verksamhetschef och konstnärlig ledare) och Mattias Givell (verksamhetschef och projektledare). Tillsammans leder de verksamheten och fortsätter att förstärka den internationella profilen med samtidskonst på Wanås. Grundaren Marika Wachtmeister initierade utställningar på Wanås 1987. Läs mer.

Wanås Konst drivs av Stiftelsen Wanås Utställningar. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne, och besöks årligen av 60 – 80 000 besökare. Wanås Konst stöds generöst av Region Skåne, Statens Kulturråd, Östra Göinge kommun, stiftelser och privata sponsorer. Läs mer...

Wanås Konst visar årligen nya projekt mellan maj och november, då också konsthall, butik och café är öppet. Skulpturparken är öppen året om, även om vissa skulpturer stängs av för vintern.

Läs intervju med ledningen om bakgrund, verksamhet och vison.

Läs intervju med grundaren om tillkomsten och samlingen