Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Wanås konst - DItt klassrum!

Längs med slingrande stigar under bokarnas trädkronor tar konsten på Wanås plats. Upptäck konsten genom att se, lyssna, känna, lukta, tänka och diskutera. Under 2015 deltog uppemot 8000 barn och ungdomar i Wanås Konst pedagogiska program.
 
Konsten, den vackra naturen och platsens spännande historia utgör en unik grund för lärorika upplevelser. I vårt pedagogiska program utgår vi alltid från årets uställningar på Wanås Konst. Genom visningar, workshops och projekt vill vi ge barn och ungdomar ”nycklar” till samtidskonsten. Vi erbjuder visningar, workshops, gårdsvisningar, inspirationsvisningar för skolpersonal och arbetar löpande med olika specialprojekt.

Elever från Jakobsskolan i Hässleholm / Students from Jakobsskolan in Hässleholm

Workshop med elever från Kullagymnasiet / Workshop with students from Kullagymnasiet

Pedagogisk gårdsvisning / Educational farm tour

Rimsekter - barnboksworkshop 2014 / Rimsekter - children's book workshop 2014

Dansmöte med Rachel Tess / Dance meeting with Rachel Tess

Pedagogisk visning / Educational tour

...........................................................................................................................

FYRA ANLEDNINGAR ATT BESÖKA WANÅS KONST MED DIN SKOLA ELLER KLASS

1. Titta, känn och lyssna – på Wanås upplever ni konsten med hela kroppen 
2. Utomhusmiljön ger förutställningar för ett roligt och spännande lärande 
3. Vi anpassar visningar till era behov 
4. Vi förankrar vårt pedagogiska program i skolans läroplan
........................................................................................................................... 

FÖR FÖRSKOLA

Konstexpedition – Förskolans guide till Wanås Konst
Vad är skillnaden mellan konst och natur? Titta, känn och lyssna. Vad är det vi upplever? Vi erbjuder en praktisk guide i PDF-format till de yngsta besökarna med karta och pedagogiska övningar. Fri nedladdning finns tillgänglig här. (Mail-vänlig version finns här)

Konstexpedition, ålder 1-6 år
Kostnadsfritt för förskolegrupper och medföljande pedagoger


Gårdsvisning
Wanås Gods är en av norra Europas största producenter av ekologisk mjölk. Under ett gårdsbesök får gruppen uppleva en modern mjölkgård och lära sig om mjölkens resa från ko till bord. 

Längd 45 min
Antal: max 25 elever/ grupp
Kostnadsfritt för alla skolklasser


FÖR FÖRSKOLEKLASS, GRUNDSKOLA OCH GYMNASIUM

Konstvisning
Titta, känn och lyssna

Under en konstvisning undersöker vi tillsammans konsten i parken och i byggnaderna. Hur gör man konst? Hur tolkar du konstverken? Vi uppmuntrar eleverna till att ta egna initiativ att undersöka det vi upplever. 
Kombinera gärna er konstvisning med en workshop där vi arbetar utifrån konstnärernas idéer, metoder eller materialval, ofta i stor skala och utomhus. Uppläggen växer fram parallellt med utställningarna, håll koll på vår hemsida och blogg för senaste infon om vårt pedagogiska program! 

Längd: 1,5 timme
Antal: max 25 elever/grupp
Pris: 600 kr + moms


Gårdsvisning
Wanås Gods är en av norra Europas största producenter av ekologisk mjölk. Under ett gårdsbesök får gruppen uppleva en modern mjölkgård och lära sig om mjölkens resa från ko till bord. 

Längd 45 min
Antal: max 25 elever/ grupp
Kostnadsfritt för alla skolklasser


Konstworkshop
Hur gör man konstverk? Vad bygger man dem av? Kombinera gärna er konstvisning med en workshop där vi arbetar utifrån konstnärernas idéer, metoder eller materialval, ofta i stor skala och utomhus. Eleverna uppmuntras att undersöka den konstnärliga processen, gärna genom grupparbete. Som avslutning är vi våra egna kritiker och reflekterar tillsammans över vad vi har gjort.  Vi anpassar uppläggen efter ålder och gruppens förutsättningar. 

Arbetar du i högstadiet eller gymnasiet? Kom och låt samtidskonst inspirera till att arbeta med t.ex. samhällsanalys. Genom visuella gestaltningar kan vi uttrycka idéer, historier och åsikter. 
Uppläggen växer fram parallellt med utställningarna, håll koll på vår hemsida och blogg för senaste infon om vårt pedagogiska program. 

Längd: 1,5 timme
Antal: max 25 elever/grupp
Pris: 1000 kr + moms
Kombinationspris inkl. konstvisning: 1500 + moms 

Dansworkshop med dansare
Dansinvasion! Upptäck samtida dans med skulpturparken som scen. Vi beger oss ut med en dansare som skapar en dansworkshop utifrån konsten i Wanås Konsts park. Genom att använda sig av rörelser och ljud som uppstår i dialog med konstverken skapar eleverna egna koreografier. Olika rytm, struktur och intensitet får oss att förstå kroppens enorma kapacitet av rörelse. Ingen förkunskap krävs och vi anpassar upplägget efter gruppens förutsättningar. Vid regn är vi inomhus. 
I samarbete med MARC.

Längd: 4 timmar (inkl. konstvisning och 30 min lunch)
Antal: max 25 elever/grupp
Pris: 3500 kr + moms


Konstnärsmöte
Möt och arbeta med en konstnär och Wanås Konsts pedagoger! Vi tar del av konstnärens arbetssätt och konstnärliga process, och arbetar utifrån det i ett gemensamt projekt i en workshop. Vi arbetar med både lokala och internationella konstnärer. Kontakta oss för att planera ert konstnärsmöte.

Prisexempel (max 25 elever/grupp)
4 tim. (visning + workshop) 4 500 kr + moms
1 dag (visning + workshop) 9 500 kr + moms
2 dagar (visning + workshop) 12 500 kr + moms


Konstprat
Att bli lyssnad på stärker självförtroendet och genom språket utvecklar vi vår identitet. När vi lyssnar visar vi respekt och förstår hur andra tänker och känner. Genom Konstprat arbetar elever med bildanalys, bildtolkning och muntliga framträdanden. Konstprat ger eleverna trygghet att tolka och berätta för andra om konst. En trygghet att bära med sig.

Vi har olika upplägg – kontakta oss för mer information.
Prisexempel (max 25 elever/grupp)
(3 träffar) 5500 kr + moms


FÖR FOLKHÖGSKOLA OCH HÖGSKOLA

Konstvisning
Antal: max 30 elever/grupp
Längd: 1,5 timme
Pris: 1500 kr + moms

Konstvisning med konstworkshop
Pris och innehåll diskuteras. Vänligen kontakta pedagogik[at]wanaskonst.se.

FÖR PEDAGOGER

Inspirationsvisning för skolpersonal
Kom till Wanås Konst och låt oss inspirera er! Upplev Wanås Konst tillsammans med våra pedagoger, gå på en visning, se konsten och parken och ta del av vårt utbud för skolklasser. Vi berättar om hur en dag på Wanås Konst med en skolklass kan integreras i skolarbetet. Kombinera visningen med en workshop och prova på hur vi arbetar i våra pedagogiska program. 

Olika upplägg. Pris från 1500 kr + moms, samt entré 140 kr/person.
Kontakta oss för mer information. 

...........................................................................................................................


FEM SAKER ATT TÄNKA PÅ INFÖR OCH UNDER BESÖKET

1. Kom i god tid! Ha god marginal när ni bokar bussar. Om ni blir försenade, meddela vårt kontor, tel. 044-660 71.
2. Er guide kommer och möter er vid parkeringen.
3. När klassen besöker Wanås tar en guide emot klassen men medföljande lärare har det yttersta ansvaret för eleverna under hela besöket, även rasten. Alla tankar är viktiga, under visningen är det guiden som styr samtalet. Vi vill att besöket ska vara lika givande för alla! 
4. Ni kan äta medhavd matsäck under tak vid regn men om vädret tillåter rekommenderar vi våra härliga utomhusmiljöer. Vi värnar om miljön, har ni medhavd matsäck tänk på att plocka upp skräp. Sopsorteringskärl finns på området.
5. Finns det rullstolsburna personer i gruppen så informera oss på förhand så att vi kan förbereda en tillgänglig runda. Har ni elever med andra särskilda behov (tex språk- eller koncentrationsmässiga) meddela också det på förhand. GÅ TILL BOKNINGEN