Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Wanås 2000

WANÅS 2000 utgör den tionde internationella utställningen sedan 1987. Det är 2000 – ett år som genom sina tre nollor förpliktar. Ändå är detta inte en utställning som med pukor och trumpeter ropar ut ett nytt sekel. Nej, utställningen är allvarlig. Den pendlar mellan att påminna om vår dödlighet och lekfull respektlöshet. Här viskas memento moris i det gamla Magasinet och i Parken. Reflektion och eftertanke präglar årets utställning. Inte eftertankens kranka blekhet. Nej, inte Hamlets beslutsångest utan reflektionen över varats olidliga lätthet. 

Janine Antoni, 2038, 2000
Miroslaw Balka, Play-pit, 2000
Dan Graham, Two Different Anamorphic Surfaces, 2000
Patrick Killoran, Autobody 07 (Harald Wachtmeister), 2000
Ann-Sofi Sidén, Fideicommissum, 2000
Robert Wilson, A House for Edwin Denby, 2000
Tio konstnärer deltager vars separata verk binds samman av ett gemensamt kitt. Här mäts gammal och ny tid ut genom teknologiska hjälpmedel medan en lampa viskar hest till besökarna, här finns en grav gömd i parken och ett hus hyllar den avlidne Edwin Denby. En kvinnlig bronsskulptur vid dammkanten sällar sig till alla manliga fontäner genom konsthistorien. Utställningen anger inte en glättig framtidstro. Snarare råder ett medvetande om det förflutna. Historien finns där att hantera och att terrängen framöver inte är jungfrulig utan ofta minerad.

Flera av årets konstnärer har även tagit sig an “det omöjliga” genom att bada i kornas vattenkar, att få ett vattenfall att rinna åt fel håll, att fånga kroppens rörelsen i krokibilder, att gestalta outtalade känslor eller att omvandla bilar till familjeporträtt. Utställningen har därigenom flyttat rent fysiskt från Wanås ut i världen. Utställningsrummet har vidgats bortom Magasinet, Parken och anläggningen.

Medverkande konstnärer: Janine Antoni, Miroslaw Balka, Olafur Eliasson, Monika Larsen Dennis, Paul Ramirez Jonas, Patrick Killoran, Tony Oursler, Ann-Sofi Sidén, Susan Weil, Robert Wilson.