Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Populär barnbok i översättning och flagginstallation av David Svensson

I sommar visas David Svenssons imaginära nationsflaggor Världens hem på Wanås Konst. Installationen är en satellit till hans offentliga rondellgestaltning i Älmhult med samma titel som invigs i sommar. Dessutom släpps Wanås Konsts populära barnbok Kor kan drömma i engelsk översättning och som ljudspår på arabiska. Cows Can Dream är skriven av Jason Diakité och konstnären Maria Bajt och utkom på svenska 2013. I samband med boksläppet blir det även premiär på ett barnboksrum gestaltat av Bajt. Invigning och boksläpp på årets Supersöndag 12 juni. Utställningsperiod 12 juni – 6 november, 2016.


David Svensson, Home of the World, 2016. Courtesy of the artist Photo Mattias Givell

David Svensson, Home of the World, 2016. Courtesy of the artist
David Svensson, Home of the World, 2016. Courtesy of the artist
Wanås Konst’s children’s book, Kor kan drömma/Cows can dream, 2013/2016. Courtesy the artists
Maria Bajt at Wanås, Wanås Konst’s children’s book, Kor kan drömma/Cows can dream, 2013

Jason Diakité at Wanås, Wanås Konst’s children’s book, Kor kan drömma/Cows can dream, 2013


Kor kan drömma av Jason Diakité och Maria Bajt på engelska
2016 översätts och trycks för första gången en av Wanås Konsts barnböcker på engelska. Cows Can Dream  blir titeln när Wanås Konsts uppskattade konstbarnbok släpps i engelsk översättning. Boken översätts också till arabiska och erbjuds som text och ljudspår. I samband med boksläppet öppnas även ett barnboksrum gestaltat av Maria Bajt (f. Stockholm 1976, verksam i Berlin). Kor kan drömma  som konstbarnboken heter på svenska skapades av Jason Diakité och Maria Bajt 2013. Sagan handlar om hur kon Sam upptäcker konsten och dess magiska värld i skulpturparken på Wanås. I samband med de nya översättningarna återvänder Maria Bajt till Wanås Konst och låter oss gå in i berättelsens magiska värld i ett barnboksrum. Som så ofta i hennes konst tar hon med oss till en drömlik och färgsprakande miljö, där kan vi lyssna och läsa samtliga böcker i Wanås Konsts barnboksserie. 

Satellit – Världens hem
Under Supersöndagen invigs verket Världens hem, en flagginstallation av David Svensson (f. 1973, Skillingaryd verksam i Malmö). Verket är en satellit till Svenssons omfattande gestaltning, med samma titel, i det offentliga rummet i Älmhults kommun. I Älmhult har Wanås Konst har curerat och producerat Världens Hem  på uppdrag av kommunen. Världens hem ställer frågan om hur vår nationella identitet ser ut idag och framöver. Svensson har skapat sex uppdiktade flaggor genom att blanda form- och färgelement från existerande nationsflaggor. Världens  hem  presenteras också med en ny publikation. 

Med  Världens hem  förhåller sig David Svensson till vår tid och nationell identitet, han säger: 

–       Nationell identitet biter sig gärna fast men ingenting är evigt. Dagens globalisering och den nya tidens integrationsprocesser håller sakta på att nöta ner våra traditionella uppfattningar. Vilka nya identiteter kan vi se fram emot istället? 

Mattias Givell, verksamhetschef Wanås Konst och curator för Världens hem  på Wanås och i Älmhult berättar om projektet: 

–       Den nya konsten erövrar och förmedlar nya förståelser om vår värld. Världen knackar på vår gamla homogena dörr. Den ber om hjälp och erbjuder oss nya kunskaper och kompetenser. Wanås Konst vill alltid stå mitt i det globala flödet – det tycker jag David Svenssons rondellgestaltning i Älmhult representerar. 

I Älmhult sker invigningen på nationaldagen 6 juni. Projektet omfattar tre av Haganäsledens nya rondeller i Älmhult och konstverken kommer att vara på plats i maj. 

–       Bra konst i det offentliga rummet bidrar till att göra Älmhult intressant och levande, menar Charlotta Kabo Stenberg, tf kommunchef, Älmhult.     

Program söndag 12 juni, 2016  
Program söndag 12 juni
Workshop och boksläpp av Cows Can Dream
Kl. 10 – 14. Workshop – läs, lyssna, gör. För barn tillsammans med vuxen, i Konsthallen och Ateljén.

Konsthantverkscentrum c/o Wanås Konst
Kl. 13. Presentation av Linda Soondra och konsthantverkare från Konsthantverkscentrum, i Konsthallen.

David Svensson, Världens Hem
Kl. 14 –14.30. Boksläpp och samtal med David Svensson, i Konsthallen.

Visning med Elisabeth Millqvist
Kl. 14.45. Visning av årets konstprojekt med Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare, Wanås Konst, samling på Konsthallstrappan.


Utställningsperiod 12 juni – 6 november 2016.