Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

LIVE – HÖSTKOREOGRAFIER PÅ WANÅS KONST

I höst blir det tre helger med dans och performance på Wanås Konst som fortsätter sin satsning på samtida dans och utvecklar sitt samarbete med Rachel Tess, nytillträdd associerad curator dans. Tess är medlem i ÖSKG och är baserad i Kivik där hon även verkar som verksamhetsledare för Milvus Artistic Research Center, MARC ett interdisciplinärt residency-program. “Samarbetet är en långsiktig satsning för att ge dans och performance närvaro med hög kvalitet. Konstområdena har många beröringspunkter och tillsättningen ger oss möjlighet att utforska dem”, berättar Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare Wanås Konst. Initiativet inleddes 2014 med utställningen Dance Me där skulptur och dans förenades i intresset för konst, deltagande, koreografi och rörelse. Förra året utforskades Wanås Konsts performancehistoria genom presentation och program med titeln Past Performance. ”Wanås är en plats där dans formas av och formar sitt sammanhang. Genom att lyfta dansen från sina vanliga arenor får koreografier och dansare möjlighet att arbeta med vad det betyder att möta en delvis ny publik inom konstfältet” säger Rachel Tess.

Wanås Konst LIVE med Höstkoreografier 
Bokning konsthall[a]wanaskonst.se eller 044 - 253 15 68. Vänligen ange föreställning.

Wanås Konst LIVE genomförs i samarbete med MARC och med stöd av Kulturrådet och Kultur Skåne.Rachel Tess & Luis Alberto Rodriguez, Scratch, 2016. Foto Luis Alberto Rodriguez


Om konstnärerna och program


1 & 2 oktober, 2016

Zoë Poluch (f. London, Kanada. Bor och verkar i Stockholm.)
EXAMPLE
kl 13:00 (45 minuter)

Zoë Poluch undersöker i sitt danssolo EXAMPLE om det är möjligt att skapa dans som är tidlös. Hur skulle den dansen se ut, smaka, kännas, höras? Det börjar i mörkret och sedan tar Poluch med publiken på en resa i imaginära och fiktiva landskap. Föreställningens material är hämtat från arbeten av olika koreografer från olika generationer, länder och stilar. EXAMPLE är producerad i samarbete med Tour de Dance, en ny plattform för dans grundad av Stina Dahlström, Tove Dahlblom och Anna Efraimsson.

Anna Pehrsson (f.1973 i Boliden. Bor och verkar i Stockholm.)
Cut in /Fold Out
kl 15:00 (ca 60 min)

Yta och ytlighet är inte samma sak, kroppen är yta av lager och veck. I Anna Pehrssons performance utgår hon från kroppen som projektionsyta för de idéer som formar vår samtid. Hon surfar på den energin och närmar sig en intimitet baserad på friktion och instabilitet snarare än det trygga och familjära. Verket är ett samarbete med Thomas Zamolo (ljus) och Siegmar Zacharias (konstnärlig rådgivare).

Siegmar Zacharias
Performanceföreläsning OBS endast 1 oktober
16.30 (20 minuter)

TIDIGARE PROGRAM

20 & 21 augusti, 2016

Dinis Machado (f. i Porto, Portugal 1987. Bor och verkar i Stockholm.)
Paradigm
kl 13:00 (ca 50 minuter)

I Paradigm skapar Dinis Machado en hemgjord myt för kroppar med oklara identiteter. Han uppfinner fiktiva föremål och skapar alternativa berättelser med rörelser, ritualer och musik. Genom detta skapas ett sammanhang som upplevs som både bekant och obekant, där han ställer frågor om avvikelse och tillhörighet. Paradigm har tidigare visats på bl.a. WELD, Stockholm, MARC, Kivik och Tjörnedala konsthall, Baskemölla.

Rachel Tess (f. 1980 i Portland, Oregon, USA. Bor och verkar i Kivik.)
Scratch
kl 15:00 (60 minuter)

Tretton fotografier är utgångspunkten för Rachel Tess nya performance. Bilderna har Tess själv som motiv och gestaltar tretton olika sammanhang. Vilka associationer och berättelser skapar dessa bilder? Hur kan det översättas till rörelse? Utifrån fotografiernas kvaliteter skapar Tess en serie korta performanceakter som kan ses både som separata porträtt eller som en helhet. Scratch är ett samarbete mellan Rachel Tess (dans och koreografi), Luis Alberto Rodriguez (fotografi) och Uli Ruchlinski (ljud och ljus).

11 september, 2016

Helena Olsson (f. 1982 i Ängelholm. Bor och verkar i Malmö.)
Touch Tour Wanås
kl 14:00 (1–1,5 timme) 

OBS: Begränsat antal platser, föranmälan sker i konsthallen eller på shop[a]wanaskonst.se

Hur tittar vi på konsten på Wanås? I en guidad performancevisning i parken tar Helena Olsson oss genom Wanås Konsts samling genom att röra vid konstverken. Ett tiotal konstverk har valts ut och för varje enskilt verk följer besökarna en särskild utarbetad metod. Fokus ligger inte enbart på beröring, utan även på att röra vid konstverken utifrån en specifik instruktion. Visningen och konsten blir lika mycket en taktil som visuell upplevelse såväl som en reflektion över guiden som kunskapsbärare. Touch Tour började som ett samarbete mellan konstnärerna Helena Olsson och Lily Benson.