Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

1 kubik konsthantverk – Konsthantverkscentrum c/o Wanås Konst

Konsthantverk och bildkonst går hand i hand. I vår inleder Konsthantverkscentrum och Wanås Konst ett samarbete där genrerna möts på samma spelplan. Först ut är utställningen 1 Kubik konsthantverk med Esmé Alexander, Sofia Björkman, Ellen Ehk, Karin Johansson, Jennie McMillen, Mårten Medbo, Masayoshi Oya och David Taylor. Konsthantverkscentrums Agnieszka Knap, projektledare för 1 kubik konsthantverk, inviger utställningen i Konsthallen söndag 14 juni kl. 12.00. Utställning: 14 juni – 20 september, 20151 cubic craft, Ellen Ehk Åkesson. Photo Markus Åkesson

1 cubic craft, Jennie McMillen. Photo Jennie McMillen

1 cubic craft, Sofia Björkman. Photo Ingrid Bärndal
 I 1 kubik konsthantverk möter vi åtta konsthantverkare och deras verk. Konsthantverkare börjar ofta sin konstnärsbana i ett möte med ett material eller ett hantverk, därför kännetecknas området av sin starka materialkunskap och hantverksskicklighet. Berättandet tar även en stark och tydlig roll i verken. De relaterar till kropp, platser, översvämningar, kommunikation, ekonomi och naturupplevelser. Ellen Ehk Åkesson säger om sina verk: De ingår i en serie skulpturer jag kallar ”My woodland fantasies” som består av ett slags ”keramiska dagdrömmar” från min barndoms skogsland. 

– Wanås Konst har en storslagenhet. Det känns fantastiskt att få vara där med konsthantverket. Mötet mellan konst, kulturhistorisk miljö och parkens natur är fascinerande. Jag blev mycket inspirerad och imponerad när jag var där första gången, säger Mari-Louise Franzén, Konsthantverkscentrums verksamhetsledare. 

Samarbetet har initierats av Wanås Konst som leds av Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Planen är att skapa ett långsiktigt samarbete där konsten och konsthantverket interagerar med varandra. Wanås Konst vill skapa en scen där de olika disciplinerna befruktar varandra. Det intressanta, menar Mattias Givell, är det som händer i ”skavet” mellan bildkonsten, konsthantverket, arkitekturen, litteraturen, vetenskapen och politiken. 

– Allt nytt och innovativt som pekar framåt sker i det rum som inte låter sig definieras med traditionella genrebegränsningar, säger han.

Konsthantverkscentrums utställning 1 Kubik konsthantverk blir början på samarbetet. I den speglas dagens konsthantverksscen, från bruksföremål med tydlig funktion till ett personligt berättande. Samarbetet mellan Konsthantverkscentrum och Wanås Konst ska utöver utställningar även omfatta försäljning av konsthantverk i Wanås Shop där Konsthantverkscentrum är delaktigt i urvalet. I år handlar det om lokalt verksamma keramiker.

Utställningsperiod: 14 juni – 20 september 2015.