Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Konstrundan 2014 - Elna Jolom och Rachel Tess på Wanås Konst. 18 april – 27 april, 2014

I år öppnar Wanås Konst till påsk som en del av ÖSKGs Konstrunda. Elna Jolom visar en stor glasinstallation och Rachel Tess arbetar med dansens språk. Fritt inträde till utställningarna och parken.

Tillsammans med Kenneth Bruun Carlson framför Rachel Tess sin koreografi i Souvenir 18 – 27 april, klockan: 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15 och 16.15. Föreställningen visas varje timme och är ca 30 minuter lång.

Rachel Tess, Souvenir, Wanås Konst 2014, Rachel Tess and Kenneth Bruun Carlson. Photo: Wanås Konst.
Wanås Konst 2014, Elna Jolom, installation 2014. Photo: Wanås Konst.
Rachel Tess, Souvenir, Wanås Konst 2014, Rachel Tess och Kenneth Bruun Carlson. Photo: Wanås Konst.
Wanås Konst 2014, Elna Jolom, installation 2014. Photo: Wanås Konst.
Rachel Tess, Souvenir, Kivik 2013. Photo: Wanås Konst.
Elna Jolom, Wanås Konst 2014. Photo: Wanås Konst

Elna Jolom
arbetar främst med glas i olika former och teknik. På Wanås Konst gör hon en installation i Caféet med lampor som slingrar sig från golv till tak. Ofta låter hon naturen och växtriket inspirera till formen, vilket är tydligt i de svällande, karamellfärgade objekten i installationen på Wanås Konst. Jolom arbetar traditionellt med hantverket. I sin hytta på Österlen smälter hon sand till glasmassa som sedan formas med ett andetag. Installationen i Caféet kommer att visas under hela sommarsäsongen 2014.

Rachel Tess är dansare och koreograf. I Konsthallen visas verket Souvenir , ett mobilt rum som blir scen för dansare och ger plats för publik. Tess arbetar tillsammans med dansaren Kenneth Bruun Carlson och har skapat en föreställning där dansen kommer nära och både känns och upplevs. Rummet, omgivningen och publiken är inspirationen som skapar föreställningen. I Konsthallen finns även Souvenir dialog som erbjuder en inblick i hur koreografin byggts upp samt en plats där publik kan följa och utföra enkla instruktioner. Rummet Souvenir dialog är en fördjupning i föreställningen som låter oss utforska vår upplevelse av rum, rörelse och material med bland annat en trappa, tylle och en knallrosa matta som rekvisita. Souvenir har tidigare visats i Stockholm, New York och tar nu plats på Wanås Konst. För Konstrundan har Tess bjudit in dansaren Kenneth Bruun Carlson (Norge). Sverigebaserade Bruun Carlson är utbildad vid London Contemporary Dance School och Amsterdam University of the Arts.

Elna Jolom har en gedigen utbildning som glasblåsare och konstnär från glasriket i Småland. Hon har ställt ut både i Sverige och internationellt och även gjort ett antal offentliga uppdrag. Elna Jolom driver Österlens Glashytta i Brösarp.

Rachel Tess är född i Portland 1980. Hon är utbildad dansare och koreograf och har bl. a. dansat med Cullbergbaletten och på Göteborgsoperan. Tess är bosatt i Kivik och har där nyligen startat MARC, ett center för dans och andra konstformer. Souvenir började som ett examensarbete vid DOCH (Dans och cirkushögskolan) i Stockholm och vidareutvecklades under en vistelse på Baryshnikov Arts Center i New York. I höst är Tess åter inbjuden till New York med Souvenir.

Sedan 2011 har Wanås Konst närmat sig olika kreativa discipliner i utställningsprogrammet Stretch. Rachel Tess verk ingår utställningen Dance Me där dans, koreografi och skulptur möts. Dance Me visas 18 maj – 2 november. Även Elna Joloms glasinstallation i caféet kommer kunna ses hela säsongen.