Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Imagine – en glimt av Wanås

Wanås Konst har glädjen att tilldelas Dansk-Svensk Kulturfonds pris på 50 000 danska kronor. Med anledning av priset visas en utställning i Tornrummet på Nikolaj Kunsthal i Köpenhamn. ”Imagine – en glimt av Wanås” visas 9 – 21 september 2014. Prisutdelning sker på Svenska ambassaden i Köpenhamn 16 september. 2013 tilldelades författaren Elisabeth Åsbrink priset för sin bok Och i Wienerwald står träden kvar, och året innan var det filmregissören Jan Troell som uppmärksammades.

Jacob Dahlgren, I, the world, things, life. Foto: Chris Shepard
Fredrik Söderberg, ur Den Förtrollade Parken, Wanås Konst barnbok 2011

Jacob Dahlgren, Primary Structure, 2011. Foto: Wanås Konst

Anna Camner, ur The Sick Rose, Wanås Konst barnbok 2012


Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 2011. Foto: Wanås Konst
Maria Bajt, ur Kor Kan Drömma, Wanås Konst barnbok 2013


Imagine – en glimt av Wanås

Maria Bajt, Anna Camner, Jacob Dahlgren, Fredrik Söderberg
Tornrummet, Nikolaj Kunsthal, Köpenhamn. Utställningsperiod 9 – 21 september 2014.

Wanås Konst har som en röd tråd i programmet under flera år utforskat förhållandet skulptur och delaktighet. Med konstnärer som Yoko Ono, Jacob Dahlgren och Jeppe Hein har konstverken baserats på instruktioner, varit performativa och skapat rörelse. Nu presenteras en glimt av Wanås Konst på Nikolaj Kunsthal med en installation av Jacob Dahlgren. I hans I, the world, things, life, 2007, tidigare visad på biennalen i Venedig, täcks väggen med piltavlor som skapar ett mönster och en optisk illusion. Han bjuder in besökarna att kasta pil och låter konstverket vara i process. På samma vis fungerar Primary Structure, 2011, ett av de permanenta verken i skulpturparken, som först när besökare intar verket blir komplett. Utställningen visar även verk av Maria Bajt, Anna Camner och Fredrik Söderberg som en presentation av Wanås Konst barnboksprojekt, ett årligt experiment i bild och text. Utgångspunkten för böckerna är att berättelsen utspelar sig i bland träden och konsten i parken runt Wanås.

På Wanås Konst visas verk av internationella konstnärer i en vildvuxen skulpturpark. På platsen finns även ett medeltida slott och ett stort ekologiskt lant- och skogsbruk. Konstnärernas verk är integrerade i landskapet som den internationellt uppmärksammade Maya Lins 11 Minute Line, 2004. I den permanenta samlingen finns även verk av Per Kirkeby, Dan Graham, Jenny Holzer, Charlotte Gyllenhammar, Yoko Ono, Ann-Sofi Sidén och Robert Wilson. Dessutom görs årligen tillfälliga utställningar, både i parken och i konsthallen.

Dansk-Svensk Kulturfond
Dansk-Svensk Kulturfond önskar med årets pris uppmärksamma Wanås Konst ” som en kulturell pärla på kort avstånd från Köpenhamn och östra Danmark.” Prisutdelning sker tisdag 16 september på Svenska ambassaden i Köpenhamn.


Dansk-Svensk Kulturfonds syfte är att sprida kännedom om svensk kultur i Danmark. Fonden önskar göra den danska publiken uppmärksam på svenska konstnärer och att göra svenska konstupplevelser tillgängliga i Danmark. Fonden arrangerar diskussionskvällar, konstutställningar, konserter, balett- och filmföreställningar samt litterära uppläsningar. Varje år delas ett kulturpris om 50 000 danska kronor ut. Fondens styrelse består av representanter för musik, teater, konst, kulturarv, balett och litteratur. Den svenska ambassaden i Köpenhamn har ett nära samarbete med Dansk-Svensk kulturfond. Mer information på hemsidan

Mottagare av Dansk-Svenskt Kulturpris, sedan starten 1992:
1992 Teaterchef Peter Langdal
1993 Författare Henrik Wivel
1994 Sopran Maria Fabien
1997 Museiintendent Viveka Bosson
1998 Översättare Anne Marie Bjerg
1999 Balettmästare Frank Andersen
2002 Trioen Tango Fatale
2003 Den Danske Studentersangforening och Lunds Studentsångare
2004 Fotograf Jens Lindhe
2008 Skådepelare och regissör Pernilla August
2009 Balettdansarna Jurgita Dronina och Sebastian Kloborg
2010 Regissör och dramatiker Staffan Valdemar Holm
2011 Konstnär Leonard Forslund
2012 Regissör Jan Troell
2013 Författaren Elisabeth Åsbrink

Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Kunsthal är en konsthall för dansk och internationell samtidskonst i centrala Köpenhamn. Fokus ligger på utställningar som speglar samtiden politiskt, socialt och kulturellt. www.nikolajkunsthal.dk