Eric Lennarth
Miljöaktiverare, 1987/2017

Jacob Dahlgren 
Primary Structure
2011
Kari Cavén 
Cow Chapel, 1993

Wanås

Anne Thulin 
Double Dribble, 2010

Robert Wilson
A House for Edwin Denby, 2000

Yoko Ono, Jacob Dahlgren, Charlotte Gyllenhammar, Astrid Trotzig & Fredrik Söderberg och ”Expeditionen för arkitektur och grafisk form”

 


Bli en del av konsten på Wanås 2011

Stiftelsen Wanås Utställningar öppnar stort med fem parallella utställningar. Det blir en livlig säsong med nya verk i skulpturparken av Yoko Ono och Jacob Dahlgren. Samtidigt aktiveras samlingen i Parken genom en djupdykning i Charlotte Gyllenhammars konstnärskap och en nyproducerad guide till samlingen. Helt nya grepp på Wanås är en barnboksserie som har premiär och en designintervention i Wanås cafébyggnad av ”Expeditionen för arkitektur och grafisk form” som sammanför historia och nutid, slott och stall.

Yoko Ono, Skyladders, 1968/2011
Yoko Ono, Mend Piece, 1966/2011
Yoko Ono, Wish Trees for Wanås, 1996/2011
Yoko Ono, MY MOMMY IS BEAUTIFUL, 2004/2011
Jacob Dahlgren, Primary Structure, 2011
Återblick i konsthallen 2011 med Charlotte Gyllenhammar
Fredrik Söderberg & Astrid Trotzig, Den förtrollande parken, Barnboksprojekt 2011
Nyproduktioner i Parken – Yoko Ono och Jacob Dahlgren 

I år är Yoko Ono (f. 1933, JP) och Jacob Dahlgren (f. 1970, SE) inbjudna att använda Wanås Park som sitt rum. Den nya ledarduon Mattias Givell och Elisabeth Millqvist beskriver den nya säsongen: —Konstnärerna suddar ut gränsen mellan konstverk och besökare och lyfter fram det performativa. Wanås 2011 bjuder in dig.

Yoko Ono presenterar två verk i Konsthallen och två i Parken till öppningen i maj. Hon påbörjar också ett nytt konstverk specifikt för Wanås som kommer att växa fram under året. Yoko Ono är en banbrytande konstnär som inbjuder till delta- gande i sina verk. Ofta bygger de på en instruktion. Med enkla medel – önskningar att hänga i äppelträd, trasigt porslin och en skog av stegar berör hon stora känslor. På Venedigbiennalen 2009 tilldelades hon det prestigefulla Guldlejonet – ”Life Achievement Award”.

Jacob Dahlgren är en av Sveriges mest omtalade konstnärer. Han arbetar återkommande med det vardagliga och abstrak- tionen i verk som på olika sätt involverar betraktaren. I en ny storskalig skulptur i 18 färger bjuder han in besökaren att röra sig i den labyrintlika skulpturen. Under vernissagedagen genomför Dahlgren en svart-vit randig performance. Den involverar 150 deltagare som utför en enkel koreografi och blir en stor rörlig målning.

”Återblick” – Charlotte Gyllenhammar

Parken på Wanås är öppen året om och innehåller nära 50 permanenta konstverk. Från och med 2011 aktiveras samlingen genom en återblick på konstnärer som är representerade med verk i skulpturparken. I konsthallen presenteras Återblick på Charlotte Gyllenhammars (f. 1963, SE) konstnärskap. Hon skapade 2002 det omfattande verket Svindel – en kopia av sin ateljé, upp och ner, under jord på Wanås. Utställningen innehåller både skulptur och film, tidiga och sena verk.

Premiär för en barnbok – Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg 

I en saga med tårar av pärlor och viskande vindar möter barnen på slottet och Sam Vattenhäxan i dammen. Berättelsen utspelar sig i Wanås Park bland träden och konsten med ord och bilder som tar dig med till det magiska och fantastiska. Den förtrollade parken är den första i ett konstnärligt experiment – en serie barnböcker om Sam som upplever Wanås, konsten och Parken i verkligheten och fantasin. Varje år tar nya författare och konstnärer sig an barnboksexperimentet. Premiärbo- ken är en skriven av författaren Astrid Trotzig (f. 1970, SE) med bilder av konstnären Fredrik Söderberg (f. 1972, SE).

Design – Expeditionen för arkitektur och grafisk form 

Wanås Konst ger plats för konstens näraliggande discipliner. Expeditionen för arkitektur och grafisk form som består av Matilda Plöjel (f. 1974, SE) grafisk formgivare och Katarina Rundgren (f. 1973, SE), arkitekt och skribent ägnar sig åt projekt i gränslandet mellan arkitektur och grafisk formgivning. De gör en designintervention i Wanås cafébyggnad i spänningsfältet - mellan historia och nutid, mellan slott och stall. Genom att utgå ifrån och fritt tolka historiska bordsdekorationer och måltidstraditioner undersöker och dubbelexponerar de vår tids outtröttliga jakt på det lyckade livet i det perfekta köket.