Ann-Sofie Sidén
Fideicommissum, 2000
Hannelie Cotzee
Old sow between trees, 2015
Igshaan Adams
I Am You, 2000
Jacob Dahlgren
Primary Structure, 2011
Jeppe Hein
Modified Social Bench #35, 2013
Martin Puryear
Meditation in a Beach Wood, 2006
Nandipha Mntambo
Enticed Contemplation, 2015

Pål Svensson
Sprungen Ur, 1996

Thom Merrick
Whitney Outhouse of American Art, 2015
Wanas Konst
Kids winter walk, 2016

Wanås slott

För att fördjupa besöket på Wanås finns utställningen Wanås Historia i "långlogen" från 1700-talet. För att lära sig ännu mer om Wanås, Skåne och Sverige rekommenderar vi vår publikation Wanås Historia som finns att läsa i utställningen och köpa i shopen. 2013 adderades filmen om Wanås Gods samtida och hållbara KRAV-certifierade jord- och skogsbruk som en del av utställningen.

Wanås är en av Skånes mest spännande borgar. Den förste kände ägaren är väpnaren Eskild Aagesen (omrking 1440). Wanås geografiska läge innebar en utsatt position i krigen mellan Sverige och Danmark. Borgen brändes under det nordiska sjuårskriget. 1566 byggdes slottet och resterna av den gamla borgen införlivades med byggnaden. Ritningar från 1680 återspeglar i stort hur slottet ser ut idag.

Under snapphanekrigen utgjorde Wanås centrum för den danska gerillan och i Parken står den 500-åriga eken där fienden hängdes. Efter krigens påfrestningar gjorde friherrinnan Lena Sofia von Putbus omfattande reparationer. Hennes initialer finns på slottets östra gavel. De gamla stallarna byggdes av Betty Jennings under åren 1756-80. Sedan början av 1800-talet innehar familjen Wachtmeister Wanås. 

Wanås Slott i sommarskrud / Wanås Castle in summer attire
Wanås Slott i höstskrud / Wanås Castle in autumn attire
Wanås Slott i vinterskrud / Wanås Castle in winter attire
Wanås Slott i vårskrud / Wanås Castle in spring attire
Wanås Slott i dimma / Wanås Castle in mist
Wanås Slott i vinterskrud / Wanås Castle in winter attire